måndag 13 juli 2009

Petak - 10.07.2009

Danas nam je vrijeme dopustilo posjet Skansenu. To je ogromni muzej na otvorenom i zoo vrt, sve u jednom. U Skansenu je sadržana većina starih zanata i obrta. Pekari, staklari, stolari, lončari, kožari, tipografi, stare trgovine mješovitom robom i još puno toga. Oni su otvoreni i prodaju svoje proizvode po paprenim cijenama. Jedan kolačić u staroj pekari ili jedan glineni lončić iz lončarske radionice su očajno skupi gledajući omjer cijena/količina (veličina). Srećom po njih, velika većina posjetitelja Skansena je iz EU ili SAD. :-)
U svakoj kući je netko tko će ispričati povjest kuće i obrta ili službe koja se tu odvijala. Posebno zaimljiva je bila ljekarna i način spravljanja ljekova.



Poslje urbanog dijela, na red je došao i život na selu ili bolje rečeno život na sjeveru. :-) Rekonstrukcija Laponskih nastambi i život u njima.



Nakon muzejskog dijela, prošli smo u zoo dio. Posebno zanimljiva je bila priča o jelenima. Kad hodaju, čuje se pucketanje. Kako su nam objasnili, imaju posebne ligamente koji prelaze preko kostiju i prilikom hoda čuje se taj specifičan zvuk. Taj zvuk sliči lomu grančice. Ne znaju zašto je to tako, pretpostavljaju da se na taj način jeleni "čuju" na velike razdaljine preko zime.



I na kraju, Tina je došla na svoje. Tura na poniju. :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar