torsdag 9 juli 2009

Ponedjeljak - 06.07.2009.

Danas smo išli u muzej Stockholmskog lokalnog transporta. Taj muzej dijeli prostor s muzejom igračaka. Primarni cilj nam je bio muzej igračaka, ali se ispostavilo da je muzej lokalnog transporta puno zanimljiviji.
Tina je odmah po ulasku u muzej krenula u obilazak muzeja s mini podzemnom željeznicom.



Osim povijesnog prikaza prijevoznih sredstava i uniformi kroz stoljeća i desetljeća, u muzeju postoje i mali "simulatori" vožnje starih tramvaja, autobusa i podzemne željeznice. Tina vozi najnoviju kompoziciju podzemne željeznice. :-)



Natalija je došla na svoje kad je ugledala prodavača karata iz doba svoje mladosti. Naviru sjećanja. :-)



Ja sam ostao zaprepašten pogonskim gorivima, tj. u muzeju sam saznao da je cilj Stockholmskog lokalnog transporta do 2012. izbaciti iz upotrebe sva fosilna goriva. Sada postoje autobusi koji su pogonjeni etanolom i bioplinom. Te eksperimentalno voze autobusne linije pogonjene gorivim ćelijama. Na svakom autobusu je natpis kojom vrstom goriva je pogonjen. Kad smo dolazili u muzej, vozili smo se autobusom na kojem je pisalo biogas. Naravno, moja pametna glava je odmah zaključila kako je autobus pogonjen prirodnim plinom. I to je bilo tako dok nisam došao u muzej i pogledao shemu kako se dobiva bioplin. :-))



No, sa druge strane to i je neka vrsta "prirodnig" plina. ;-)

2 kommentarer:

  1. Hehe, lipo se vi provodite, lipo... :))
    Malo smo pročitali i pogledali slije, a svratićemo i opet :))

    Guštajte,

    Pozdrav od S & Ž

    SvaraRadera
  2. Hvala na komentaru, trudit ćemo se biti što ažurniji. :-)

    SvaraRadera